Kleine knagers

Dit zijn bijvoorbeeld ratten, hamsters, gerbils en muizen.

Hamsters zien er heel aaibaar uit. Ze kunnen heel tam worden, maar zijn alleen ‘s nachts actief en willen overdag echt niet gestoord worden! Voor kinderen dus geen geschikt huisdier. Als zij wakker zijn slaapt de hamster. Als je hem toch wakker maakt, kan hij van schrik behoorlijk bijten! Daarbij zijn het tere diertjes en zeker niet “knuffelproof”! Hamsters stellen een hokgenootje niet op prijs. Als de omgevingstemperatuur onder de 8-10 graden komt, gaat de hamster in winterslaap. Dit kan lijken alsof het diertje dood is, maar dat is zeker niet het geval!

Ratten zijn zeer sociale, slimme dieren die heel tam kunnen worden. Ze kunnen van alles leren. Voor een rat is het belangrijk om met soortgenootjes te leven. In een groep wordt zelden gevochten, behalve als er een vreemd dier bij komt. Ratten kunnen snel gestrest raken en zijn gevoelig voor longziektes. Ratten hebben erg lange tanden die geel tot oranje van kleur zijn. Ze zijn vooral ‘s nachts actief, maar met aandacht en voer overdag willen ze best wakker blijven.

Gerbil’s of woestijnratjes zijn vriendelijk en nieuwsgierig. het zijn schemerdieren die ook wel overdag actief zijn. De gerbil is een erg gevoelig diertje dat liever niet wordt vastgepakt. Het kan dan een soort “toeval” (ligt uitgestrekt te rillen) krijgen. Volwassen dieren maken veel ruzie, behalve een mannetje en een vrouwtje. Dan is er wel een kans dat het er een heleboel worden.