Papegaai-achtigen

Hieronder vallen behalve de grote papegaaien ook dwergpapegaaien zoals agapornissen en ook de parkieten. Vogels en zeker ook papegaai-achtigen leven altijd in groepen in de natuur, waar ze ook eigenlijk thuis horen. Met voldoende ruimte, afleiding, gezelschap, goede voeding en zorg kunnen ze ook als huisdier gehouden worden. Het zijn wel zeer kwetsbare dieren die, als ze ziek worden ook snel kunnen komen te overlijden. Houdt daarom voer- en waterbakjes altijd heel goed schoon, evenals de kooi. Om voldoende vitamines aan te kunnen maken is het heel belangrijk dat ze af en toe ook buiten kunnen zijn. Dat kan bijvoorbeeld door de kooi bij lekker weer buiten te zetten.

Voeding voor papegaai-achtigen is vaak niet goed genoeg. Zeker gemengd voer zorgt er voor dat de vogel er uit pikt wat hij of zij het lekkerste vindt. De voeding is dan niet meer volledig. Daardoor kan het dier allerlei tekorten krijgen, met ziekte en zelfs de dood als gevolg. Ook zijn er helaas nog steeds geen regels over de ingrediënten van dit soort voeding. Daardoor zitten er vaak zeer hoge concentraties bestrijdingsmiddelen in.

Als er onvoldoende is om te doen, bijvoorbeeld geen soortgenoot om mee om te gaan en geen speelgoed, zal dat deze intelligente dieren erg ongelukkig maken. Papegaai-achtigen zijn gezellige, zeer intelligente huisgenoten. Het is echter zeker niet makkelijk hen goed te verzorgen. Daarbij worden ze erg oud. Denk er bij aanschaf dan ook aan een regeling te treffen (bijvoorbeeld in een testament) voor als u er niet meer bent, of niet meer zelf voor hem of haar kunt zorgen!