Wist u dat…

uit recent onderzoek blijkt dat inenten nu nog beter op maat kan?

Eén van de uitgangspunten van Dierenkliniek Herten is om geen onnodige medicijnen aan onze dierenpatiënten te geven. Dat is één van de redenen waarom wij ons extra goed op de hoogte laten houden van de nieuwste ontwikkelingen, onder andere door nascholing en congresbezoek. Daarnaast is voorkomen natuurlijk beter dan genezen. Dat kan bijvoorbeeld met goede voeding en goede parasietenbestrijding (wormen, vlooien, teken) maar ook met behulp van inentingen.

Wetenschappelijk onderzoek

In de wetenschap is men het er al lang over eens dat inenten ofwel vaccineren niet voor alle ziektes elk jaar nodig is. De meeste vaccins tegen Parvo, kattenziekte, hondenziekte en besmettelijke hepatitis zijn minimaal 3 jaar werkzaam. Daarom vaccineren wij bij Dierenkliniek Herten voor die ziektes ook niet elk jaar, maar elke 3 jaar.

Uit nieuwe wetenschappelijke studies blijkt dat de bescherming soms nog langer aanhoudt dan 3 jaar. Helaas is dat voor ieder individueel dier anders en tot voor kort moeilijk op een betrouwbare manier te testen in de praktijk.

Gelukkig zijn de diergeneeskundige wetenschappers het er nu na uitgebreid onderzoek over eens, dat er minder gevaccineerd kan worden als er aan bepaalde voorwaarden  is voldaan.

Als een betrouwbare test aangeeft dat er voldoende afweerstoffen (antilichamen) tegen de genoemde ziektes in het bloed aanwezig zijn, kan de vaccinatie bij dat betreffende dier worden uitgesteld. Hoe lang dat is, is afhankelijk van de hoeveelheid aanwezige antilichamen bij dat dier.

Let op: Honden moeten wél jaarlijks worden ingeënt tegen de Ziekte van Weil (Leptospirose) en besmettelijke hondenhoest. Van deze ziektes weten we dat de inenting maximaal één jaar bescherming geeft.

Nog beter vaccineren op maat dus!

Zo min mogelijk vaccineren en toch weten dat uw dier goed beschermd is? Dat kan nu met een test bij Dierenkliniek Herten. Niet enten is geen oplossing, meten is weten! Het vaccineren kan zo nog beter worden aangepast aan de gezondheid, leeftijd en leefomstandigheden van uw dier.

De VacciCheck-test geeft aan of uw hond of kat antistoffen heeft tegen de meest voorkomende ziekten waartegen wordt gevaccineerd. De hoeveelheid antistoffen in het bloed (de titer) is de maat voor de afweer van uw dier. Als de titer hoog genoeg is, is vaccinatie niet nodig.

Eenvoudig, betrouwbaar

Het is een simpele bloedtest, die al klaar is na een half uur. Er is maar één druppel bloed voor nodig en de test kan worden gecombineerd met de jaarlijkse gezond­heidscontrole. De inentingen die wel jaarlijks gegeven moeten worden (bij de hond tegen de ziekte van Weill en besmettelijke hondenhoest), kunnen ook gewoon tijdens diezelfde jaarlijkse controle gegeven worden.

Voordelen

– voor alle dieren om onnodige vaccinatie te voorkomen zodat het immuunsysteem niet onnodig wordt belast met een enting

– voor dieren die gevoelig hebben gereageerd op eerdere vaccinaties

– voor zieke dieren, bijvoorbeeld dieren met een auto-immuunziekte of epilepsie, om zo min mogelijk te enten

– voor het opstellen van een individueel vaccinatieschema voor pups. Met de VacciCheck kan worden bepaald wat het beste moment is om te starten metenten (maternale immuniteit)

– om te controleren of vaccinaties zijn aangeslagen

– voor een check bij honden van één jaar om te weten of er voldoende antilichamen zijn opgebouwd

– bij oude dieren om te kijken of ze nog voldoende beschermd zijn

– bij dieren waarvan de vaccinatiestatus onbekend is, om te kijken of ze beschermd zijn

Show, pension of asiel

Met een positieve titerbepaling (in entingsboekje) is deelname aan shows en toegang tot pension of asiel mogelijk. Wanneer de dierenarts aangeeft dat de hond voldoende beschermd is, kan een titerbepaling en een verklaring van de dierenarts gezien worden als bewijs dat de hond voldoende gevaccineerd is. De dierenarts dient in het entingsboekje wel aan te geven voor hoe lang de hond beschermd/gevaccineerd is. Op deze wijze wordt er een geldigheidstermijn aan de verklaring gekoppeld.

Samenvattend waarvoor getest kan worden

Hond: Parvo, Hondenziekte (Distemper) en besmettelijke leverziekte (Hepatitis)

Niet: voor de Ziekte van Weil (Leptospirose) en besmettelijke hondenhoest, het vaccin hiertegen geeft geen langdurige bescherming. Hiervoor blijft jaarlijkse vaccinatie dus nodig.

 

Wij kunnen ons goed voorstellen dat u naar aanleiding van deze informatie nog vragen heeft. Neemt u in dat geval contact met ons op.