Kwebbelende gezelligerds.

De wilde cavia leeft in groepen met een strenge rangorde op open vlaktes in Zuid-Amerika. Cavia’s zijn in tegenstelling tot veel andere knaagdieren dagdieren. Daarom zijn het gezellige huisdieren. Ook als huisdier hebben ze behoefte aan gezelschap van soortgenoten. Vanwege de rangorde kun je niet zo maar alle cavia’s bij elkaar plaatsen. Ook als je niet steeds meer cavia’s wilt krijgen is de samenstelling van de groep belangrijk. Je kunt twee beertjes (mannetjes) bij elkaar houden als er geen zeugje (vrouwtje) in de buurt is. Ruiken beertjes een zeugje, dan zullen ze met elkaar gaan vechten.

Cavia’s communiceren (kwebbelen) met behulp van allerlei geluidjes. Als je goed oplet kun je allerlei verschillende geluidjes leren herkennen. “Ik heb honger”, “ik ben geschrokken”, “ik  wil aandacht” en veel andere kwebbeltjes kun je leren verstaan. Cavia’s zijn erg lieve dieren die vrijwel nooit zullen bijten. Beertjes zijn meestal wat rustiger dan zeugjes. Cavia’s vinden het niet leuk om van bovenaf gepakt te worden.

Cavia’s hebben gezond voer nodig aangevuld met een beetje vers groen. Brokjes zijn beter dan gemengd voer. Daar zoeken ze vaak het lekkerste uit. Dan krijgen ze niet alle voedingsstoffen binnen die ze nodig hebben. Zo is het ook beter om twee keer per dag een afgepaste hoeveelheid te geven. Altijd een volle bak zorgt vaak voor te dikke cavia’s. Hooi moet wel de hele dag aanwezig zijn, anders slijten de kiezen niet voldoende. Dan krijgen ze gebitsproblemen. Vitamine C kan een cavia niet zelf maken, dat moet dus ook in de brokjes zitten. Als een cavia niet genoeg vitamine C krijgt wordt hij/zij ernstig ziek en kan zelfs dood gaan.