Waarom van die grote oren?

Konijnen en hazen zijn geen knaagdieren. Ze behoren tot een andere groep, de haas-achtigen. Deze groep dieren heeft een ander soort maag-darmsysteem en een ander gebit dan knaagdieren.

Konijnen hebben in verhouding tot andere dieren enorme oren. Waarom zou dat zijn? Uit onderzoek blijkt dat hun oren een rol te spelen in de thermoregulatie. Dat betekent de regeling van de lichaamstemperatuur. In de oren zitten veel bloedvaten. Als het konijn het koud heeft laten die bloedvaten maar heel weinig bloed in het oor. Als het konijn het warm heeft stroomt er juist heel veel bloed door de oren. Zo kunnen ze hun warmte afgeven aan de buitenwereld. Het konijn zelf koelt daardoor af. Zweten kunnen konijnen namelijk niet, net als veel andere dieren.

 

Het blijkt dat de grote oren met bloedvaten om nog een reden heel belangrijk zijn. Als een konijn achterna wordt gezeten door een roofdier, maakt hij heel grote sprongen. Alles beweegt dan met schokken, ook het hoofd en dus de ogen. Als dat echt zo zou zijn, zou dat betekenen dat het konijn niet goed zou kunnen zien waar hij heen springt. Het blijkt nu dat die grote oren ook als een soort schokbreker werken. Daardoor schokt wel het hele lijf tijdens het springen, maar de kop en dus de ogen niet!