Alle honden stammen af van de wolf

Erg moeilijk te geloven als je sommige honden ziet, maar ze stammen allemaal af van de wolf! Chihuahua, Duitse Dog en alles daar tussen, glad haar, lang haar, rasta haar, korte of lange neus, flaporen, maakt niet uit. De voorouder van uw hond is de wolf.

Mensen denken vaak dat de gebitsproblemen van honden komen omdat we ze “onnatuurlijk voer” geven, zoals brokken. Ze voeren hun hond daarom zogenaamd “vers vlees”. Uit zeer recent onderzoek blijkt echter iets opmerkelijks. Van de schedels van wolven die hun hele leven in het wild hebben geleefd blijkt 70% fikse gebitsproblemen te hebben gehad! Honden die brokken eten speciaal om het gebit schoon te helpen houden, hebben 30-40% minder gebitsproblemen dan honden met ander voer (inclusief “vers vlees”!). Poetsen blijft altijd het beste, maar dat moet je vaak wel als pup aanleren. Op latere leeftijd lukt dat helaas niet altijd meer.

Sowieso zijn brokken of “pellets” makkelijker te bewaren en mee te nemen als u bijvoorbeeld op vakantie gaat. Daarnaast is van een goede gepelleteerde voeding de samenstelling helemaal compleet en constant. Dat kan van “vers vlees” helaas niet gezegd worden. Voor dat soort voeding wordt veel reclame gemaakt. Ziekten door tekorten in de voeding ontstaan heel langzaam en sluipend. De laatste paar jaar zien we bij honden (en katten) weer steeds vaker allerlei “ouderwetse” ziektes, met als oorzaak tekorten in de voeding.